4 minute read

Klaksvík - Katlarnir - Árnafjørður

Nyd de dramatiske fjelde i nord på denne tur gennem Nólsoyar Pálls udmark og til det gamle tingsted Katlarnir

Turen starter ved informationskontoret i Klaksvík . Gå op gennem Fjósabrekka og derefter til venstre efter Kjalarvegur ca. 5-600 meter. Drej så til højre til Helnabrekka og gå ca. 100 meter. Drej så igen til højre ad en vej, der går skråt opad. Her er porten til udmarken . Ruten er velafmærket med træpæle med refleks.

Udmarken her tilhørte den færøske nationalhelt, Nólsoyar Páll (1766-1809) (side 58) og har været i familien lige siden. Nólsoyar Páll var bl.a. skibsbygger, kaptajn, bonde og digter. Sammen med sine brødre byggede han i 1804 skibet Royndin Fríða, som skulle bruges til vareeksport. Han var hyppigt i klammeri med de danske myndigheder på Færøerne, der havde indført strenge regler for handel på øerne, som begrænsede eksport og import. Nólsoyar Páll digtede det satiriske Fuglakvæði (fuglekvad), hvor han karikerer forskellige personer i samfundet som fugle. Digtet vakte vrede hos de danske embedsfolk på Færøerne, men morskab hos de almindelige borgere. På en sørejse i vinteren 1808-1809 forsvandt Nólsoyar Páll.

Følg træpælene opad lige op over den første klippevæg. Her ved den 7. træpæl kan du gøre en lille afstikker fra ruten og træpælene. Gå ca. 300 meter mod syd til du har frit udsyn syd over Borðoyarvík og nord mod Haraldsund. Her finder du en lav gård, ca. 2x2 meter, som er opført af sten. Dette er en udkigspost, som man mener, at Nólsoyar Páll byggede, sandsynligvis i begyndelsen af 1807 , d.v.s. midt under Napoleonskrigene, for at holde øje med fjendtlige skibe. Her ser du hele Klaksvík, syd mod Borðoyarnes, det barske Háfjall og lige ud ser du Hálgafelli og Klakkur. Og mod nord Kalsoy med de zig zag formede fjelde og den stejle Kunoy.

Gå tilbage og følg derefter træpælene videre. Du går gennem de gamle tørveheder, hvor beboerne i Klaksvík gravede og tørrede tørv til brændsel. Nogle steder er der ruiner fra de gamle tørvehuse. Der er mange fugle i området, bl.a. spove, strandskade, hjejle, bekkasin og sildemåge. Varighed: 3½ time til Árnafjørður og 4½ time tilbage til Klaksvík (t/r)

Længde: Ca. 8 km til Árnafjørður og 11-12 km tilbage til Klaksvík

Sværhedsgrad: Middel til tung. Fladt terræn over Klaksvík og ved Katlarnir, men rimelig stejlt ved Áarskarð og nogle steder ned til Árnafjørður

Max højde: 440 meter

Børn: Turen er ikke velegnet til små børn under ca. 7-8 år

Underlag: Sti afmærket med træpæle den første del af ruten. Derefter vardesti, hvor stien nogle steder kan være lidt udvisket. I området ved Áarskarð er der mange klipper og sten

Kort: 611 og 612

Når du kommer til området over Ánir og op mod Áarskarð bliver landskabet mere stejlt. Vær varsom, for nogle steder kan der være glat i vådt føre.

Áarskarð  er en rigtig saltvandsindsprøjtning. Udsigten er storslået ned over den fine, lille bygd Árnafjørður og de høje fjelde, der omkranser bygden. Mod syd ser du Lisshøvdi, og mod nord inde i bunden af dalen ligger det gamle tingsted (side 58), Katlarnir, som var den lokale domstol for nordøerne i gamle dage. Og til begge sider rager to høje fjelde op mod himlen – mod nord Snæfelli og mod syd Myrkjanoyrarfjall.

Mod Katlarnir skal du gå skråt nedad og ind mod dalen. Der er varder, men de kan nogle steder være svære at på øje på. Du går ind gennem området, der kaldes Niðari Snæhjalli. Når du nærmer dig den første store å inde i dalen, kommer du til et hegn. Gå varsomt over hegnet og over åen. Her er den gamle Tingsteinur (tingsten) . Katlarnir var det lokale tingsted for nordøerne i århundreder, hvor der blev afsagt domme over forskellige tvister og forbrydelser. Tinget blev holdt om foråret. Man ved ikke, hvornår tingstedet blev taget i brug, men der er tegn på at det blev nedlagt ca. år 1670-80. Foruden den store tingsten er der mindre sten omkring på klippeplateauet, som sandsynligvis har været brugt til tinghandlingerne.

Du kan nu vælge at fortsætte ned til Árnafjørður eller gå tilbage til Klaksvík samme vej, som du kom.

Vælger du Árnafjørður skal du gå ca. 500 meter tilbage mod Áarskarð. Du skal dog ikke gå op til Áarskarð igen, men holde nogenlunde samme højde som Katlarnir, til du kommer til Rossastígar . Der er en passage mellem klipperne, som du kan gå nedad. Stil imod spejderhuset, der står længere nede. Der finder du stien ned til vejen mellem de to tunneller.

Der er knap 1 km herfra og ned til Árnafjørður. Bygden er en af de ældste på Nordøerne og ernærer sig ved lakseopdræt. Der er også gode områder til hummerfiskeri på fjorden.